beats by dre cheap

I Ustase su postovale Tita...

NETKO BI MISLIO DA SAM POLUDIO ŠTO SAM NAPISAO TAJ NASLOV,ALI JA OVAJ PUT NE GOVORIM O SVIM USTAŠAMA GOVORIM O NEKIMA KOJE SAM JA POZNAVAO IZ SVOG DJETINSTVA PA ĆU MORATI ISPISATI I DIO SVOJE BIOGRAFIJE JER SE GOVORI O MOM DJEDU A POSLJE ĆE SE IZ TEKSTA VIDJETI ZAŠTO JE TO VAŽNO.

MOJ DJED SE RODIO U HERCEGOVINI SA 25.GODINA PRISTUPIO JE USTAŠKOM POKRETU KAO JEDAN OD NAJBLIŽIH SURADNIKA BOBANU.

BIO JE RANJAVAN 3PUTA I SVAKI PUT SE VRAČAO,NA ZAVRŠETKU RATA JE IZBJEGAO KRIŽNI PUT JER JE BIO RANJEN I BIO JE U BOLNICI U MAĐARSKOJ,KADA SU GA MAĐARI IZRUČILI U YUGOSLAVIJU OSUĐEN JE NA PET GODINA ZATVORA,POSLJE ODSLUŽENJA DOBIVA PASOŠ,ODLAZI U AUSTRIJU I 1981SE VRAĆA NATRAG U HERCEGOVINU,GDJE ŽIVI DO SMRTI 1998.GODINE.

POŠTO SAM U KRATKIM CRTAMA OPISAO NJEGOV ŽIVOT,SVATKO BI REKAO USTAŠA KO USTAŠA,ALI SADA DOLAZI DRUGA STRANA.

OSAMDESETIH GODINA SU ME RODITELJI KAO KLINCA STALNO SLALI U HERCEGOVINU KOD DJEDA I BAKE POŠTO SU ONI STALNO RADILI U ZAGREBU,TAJ MOJ DJED JE UMENE MOŽE SE REĆI USADIO POŠTOVANJE PREMA SVIM LJUDIMA,GOVORIO MI DA SU SVI LJUDI JEDNAKI I DA IH SE NESMIJE RAZVRSTAVATI PO VJERI I NACIJI,GOVORIO MI JE O DRUGU TITU,GOTOVO MU SE DIVIO,KAO DA SU SE MOŽDA I POZNAVALI,UVJEK MI JE GOVORIO KAKO MORAM BITI DOBAR PIONIR I DRUG,ČAK KADA SAM POSTAO PIONIR POSLAO SAM MU SLIKE,SJEČAM SE KO KLINAC DA SMO ZAJEDNO GLEDALI PARTIZANSKE FILMOVE I ŠTO JE NAJVAŽNIJE JA DO 1991 NISAM ZNAO ŠTO JE ON BIO,ALI NIJE MI NI TADA ON REKAO,A NI MOJI RODITELJI.

JEDNOM KADA SAM ZA VRIJEME RATA DOŠAO KOD DJEDA NA JEDNOM ZIDU SU VISJELE UOKVIRENE SLIKE MOG TETKA KOJI JE TADA BIO U HRVATSKOJ VOJSCI I DJEDOVA SLIKA U USTAŠKOJ UNIFORMI,TEK TADA MI NIJE BILO NIŠTA JASNO,ZAR TAJ ČOVJEK KOJI ME JE SVEMU DOBROM UČIO I KOJI JE SA TOLIKO POŠTOVANJA I DIVLJENJA GOVORIO O TITU ZAR ON DA JE USTAŠA.

SLIKU NIJE OBJESIO ON NEGO TETAK PROTIV NJEGOVE VOLJE KOJI SE POISTOVJEĆIVAO S USTAŠAMA I KO ZNA ŠTO JE SVE RADIO NA RATIŠTU A I DANAS JE TAKAV SAMO ŠTO JOŠ BOLUJE OD PTSP-a.

U DJEDOVIM OČIMA SAM VIDIO SAMO SRAM IAKO JE VEĆ SLABO GOVORIO I BIO GOTOVO NEPOKRETAN MOGLO SE SA NJEGOVA LICA PROČITATI DA SE KAJE ŠTO JE BIO USTAŠA,A ONDA SAM SAZNAO JOŠ NEŠTO,ZA VRIJEME DRUGOG SVJEDSKOG RATA MOJA JE BAKA IMALA BRATA KOJI JE POGINUO U PARTIZANIMA,MOJ DJED MU JE JOŠ TADA NA POČETKU RATA REKAO,MI SMI ZAGLIBILI,A TVOJE SU RUKE ČISTE PRIDRUŽI SE PARTIZANIMA JER ĆE OVAJ RAT DOBITI ONI,ALI ŠTO JE NAJVAŽNIJE I NJEGOVA BRAĆA MISLE KAO ON CIJELA NAŠA ŠIRA OBITELJ BILI SU POŠTOVANI DRUGOVI I OD VLASTI BEZ RAZLIKE ŠTO SU BILI USTAŠE,ALI MLAĐE GENERACIJE KOJE SU SE VRATILE IZ NJEMAČKE ILI IZ DRUGIH KRAJEVA NE MISLE TAKO I DANAS ISPRED SVEGA STAVLJAJU USTAŠTVO,ZATO JA VIŠE NE DOLAZIM TAMO OD DJEDOVE SMRTI JER SAM SE IZRAZIO PRED NJIMA KAO KOMUNISTA I KAO TAKAV SAM NEPOŽELJAN MEĐU NJIMA.

HTIO SAM SAMO ISPRIČATI TO IZ SVOG ISKUSTVA JER JE TO BIO TITOV SAN DA SE POMIRE USTAŠE I PARTIZANI I DA ZABORAVE ŠTO JE BILO IDA KRENU PUTEM BRATSTVA I JEDINSTVA ALI ETO JEDNI SE GODINAMA TRUDE A DRUGI TO U ČAS SMLATE I RAZRUJU.

Ovako je opisao život svoga djeda koji je odrobijao pet godina nakon drugog svijetskog rata zato što je zaglibio kako je sam djed ispričao svome unuku... I ovo je bila naša zemlja!

moja zemlja
http://mojazemlja.blogger.ba
30/09/2007 08:10